5(1) PANTU, Cris Octavian

OAMENI ÎN CĂUTAREA PLĂCERII. Clubul de noapte mainstream ca spațiu/câmp social—credințe, comportamente, utilizare și rol social

CRIS OCTAVIAN PANȚU, Master în Antropologie Socială și Dezvoltare comunitară, promoția 2020

ABSTRACT Cercetarea care urmează a explorat prin observație participativă și interviuri spațiul social al cluburilor de noapte mainstream din București – cu accent pe clubul Control – încercând să identifice comportamentele și ideile asociate acestora și având ca miză finală identificarea rolului social al spațiului de club. Pentru identificarea rolului social am apelat la perspectiva câmpului social (Bourdieu), perspectivă care oferă un cadru comun de analiză a diverselor arii sociale și a modului în care acestea interacționează. În acest context câmpul social al clubului de noapte a apărut ca unul care permite conversia capitalului economic, cultural specific și, în special, biologic – acesta din urmă puțin analizat de Bourdieu și considerat de mică valoare în alte arene în acest moment – în experiențe cu un grad înalt de plăcere asociată. Forma de plăcere urmărită cu precădere pare să fie plăcerea sexuală dar cluburile furnizează și alte experiențe plăcute cum ar fi: communitas (Turner), flirt și socialitate dezinhibate, acceptare socială, ierarhii alternative, etalarea calităților biologice, etc. Pe de altă parte, cum plăcerea nu poate fi acumulată per se, este neclar cum acest capital poate fi folosit eficient în alte câmpuri.

PDF

Cuvinte cheie: plăcere, club de noapte, cultura clubului de noapte, câmpul social al clubului de noapte, droguri alcool si sex in cluburi de noapte.